Hållbarhet i fokus på Ringstorpsparkens förskola

På Ringstorpsparkens förskola är en hållbar framtid viktig.

För Ingegerd Persson, förskolechef och Cecilia Hallin, biträdande förskolechef har det varit fullt upp senaste månaderna. Det är mycket att stå i när en helt ny verksamhet startar upp. Men de är överens om att allt har gått bra hittills.

– Pedagogerna började arbeta här några veckor innan barnen kom så vi hade verkligen möjlighet att få alla delaktiga i verksamheten. Vi har upprättat rutiner och riktlinjer tillsammans, vi alla har en gemensam grund att utgå från. Det är viktigt med en gemensam syn och en vi-känsla. Det har gått väldigt bra hittills, de pedagoger som är här vill verkligen vara här. Och föräldrarna är också väldigt nöjda, säger Cecilia Hallin.

Själva förskolan ser inte riktigt ut som en förskola utifrån säger många som går förbi, berättar Cecilia Hallin. Inuti är lokalerna väldigt ljusa och stora fönsterpartier bjuder in ljus och grönska från parken utanför. Och just tanken med en hållbar framtid är något som Ringstorpsparkens förskola satsar lite extra.

Ringstorpsparkens förskola i Helsingborg.

– Det är vårt gemensamma tema för alla kommunala förskolor som ligger på Ringstorp. I det lägger vi att det ska vara ett hållbart arbetsliv både för barnen och personalen. Denna förskola är byggd utifrån ett hållbarhetstänk. Det finns solceller på taket och väggarna är ljudisolerade. Det är mindre stress på grund av ljud här än på andra förskolor, säger Cecilia Hallin.

På förskolan finns även odlingslådor och en tanke att barnen ska kunna följa maten på hela resan, från jord till bord. Just vad barnen stoppar i sig har blivit mer och mer viktigt för föräldrarna. På Ringstorpsparkens förskola lagar två kockar all mat från grunden.
– Vi får många frågor från föräldrar kring maten. Vi jobbar mycket i området med klimatsmart mat. All mat lagas från grunden här, mycket är ekologiskt och vegetariskt mat två gånger i veckan. Många föräldrar tycker det är viktigt att den mat barnen får är bra och genomtänkt. Det blir en kvalitetsstämpel att vi kan erbjuda detta, säger Ingegerd Persson.

Odlingslådor på Ringstorpsparkens förskola i Helsingborg.